Heb je last van pijnlijke spieren, stijfheid, RSI, aanhechtingsproblemen of hoofdpijn? Wellicht dat triggerpoint therapie uitkomst biedt voor jouw klachten.

Wat is een triggerpoint?
Triggerpoints of spierknopen zijn zeer lokale verkrampingen in de spieren. Zelfs als de spier in rust is blijft het triggerpoint samengetrokken. Door de slechte doorbloeding in een triggerpoint ontstaat een gebrek aan zuurstof en een ophoping van afvalstoffen, waardoor het punt zeer pijnlijk kan zijn. In het lichaam kan het triggerpoint bewegingsbeperking, stijfheid, krachtverlies en pijnklachten veroorzaken.

De pijn die ontstaat door een triggerpoint uit zich in een specifiek pijnpatroon en bestrijkt regelmatig totaal andere lichaamsdelen. Een hoop klachten die worden bestempeld als ‘vaag’, omdat er ter plaatse geen oorzaak te vinden is, blijken met de kennis van triggerpoints wel goed verklaarbaar en behandelbaar. Oorzaken van triggerpoints
Triggerpoints kunnen ontstaan in alle spieren van het lichaam. Ze ontstaan bijvoorbeeld door fysieke overbelasting, zoals het herhaaldelijk uitvoeren van een bepaalde beweging, kort durende zware belasting, een valpartij en bijvoorbeeld scheefstand van het bekken. Maar ook stress kan bijdragen aan het ontstaan van triggerpoints.